Ο Βαρουφάκης έρχεται στην Αυστραλία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις μας

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και νυν αρχηγός της πολιτικής παράταξης «ΜEΡΑ25», Γιάνης Βαρουφάκης, έρχεται στην Αυστραλία στις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αυστραλία, δίδασκε σε πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ήταν συνεργάτης και του Ελληνικού Προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS.

Στο Σίδνεϊ ζουν η πρώην σύζυγός του και η κόρη του και επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία.

Αυτή τη φορά θα παραστεί και στην πρεμιέρα της ταινίας «Ενήλικες στο Δωμάτιο» που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του.
Τον ρόλο του Βαρουφάκη υποδύεται ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, που είναι επίσης Αυστραλός πολίτης.

Στη Μελβούρνη, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας, το φιλμ θα προβληθεί στον κινηματογράφο Palace Cinema στις 3 Μαρτίου του 2020.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Την συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του «ΜΕΡΑ25» στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.

Ανάλογη προβολή θα γίνει και στο Σίδνεϊ.

Οι «Ενήλικες στο Δωμάτιο», η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά που προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει προκαλέσει κύμα κριτικής ανά την Ευρώπη. Επισκίασε ακόμη και την τιμητική βράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη με το βραβείο Jaeger-Lecoultre-Glory to the Filmaker για τη συνολική συμβολή του στον σύγχρονο κινηματογράφο. Η νέα ταινία του Γαβρά, που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και εστιάζει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 στο Eurogroup για την ελληνική διάσωση, δεν πέρασε φυσικά ασχολίαστη από τον γερμανόφωνο τύπο.

Η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί ότι στην ταινία του Γαβρά όλοι οι πρωταγωνιστές αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το μικρό τους όνομα, Αλέξης, Γιάνης, Βόλφγκανγκ, Κριστίν, Άγκελα, Μάριο παρ’ ότι πρόκειται για μισητούς εχθρούς. «Αν πράγματι στ’ αλήθεια στους υψηλότερους κύκλους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών συνηθιζόταν ο ενικός, αυτό θα ήταν μια κλασική περίπτωση υποκρισίας ότι υπάρχει ισότητα. Γιατί όσο πιο άνισοι γίνονται οι άνθρωποι, τόσο αυτό υποδηλώνεται στο πώς χαιρετιούνται» παρατηρεί η Welt και στη συνέχεια σχολιάζει: «Κανείς δεν περίμενε από την Γαβρά μια μη πολιτική ταινία. Από τον Κώστα Γαβρά δεν περιμένει επίσης κανείς μια ισορροπημένη ταινία, περισσότερο μια ταινία με οργή. Στο ‘Ζ’ στράφηκε κατά των συνταγματαρχών που κατέλαβαν την εξουσία, στον ‘Αγνοούμενο’ αποκάλυψε τον ρόλο της CIA στο πραξικόπημα κατά του Πινοσέτ στη Χιλή. Η ‘Ομολογία’ ήταν μια αναμέτρηση με τον σταλινισμό. Στο ‘Αμήν’ υποστηρίζει τη θέση ότι ο Πάπας γνώριζε την πάσα αλήθεια για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (…)».

Στους «Ενήλικες στο Δωμάτιο» καταπιάνεται στην ουσία με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα δραματικά γεγονότα του 2015, εστιάζοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Οι Ενήλικες στο Δωμάτιο είναι μια πολιτική ταινία αλλά και μια ταινία για την άρνηση της αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα άτομο και ένα ολόκληρο έθνος». Η Welt στέκεται επίσης και στην αισθητική και τον συμβολισμό της ταινίας που παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία. «Πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία με έναν αδύναμο βασιλιά (τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), έναν πρωταγωνιστή με πάθος (Βαρουφάκης) και έναν στωικό ανταγωνιστή (Σόιμπλε).» Οι υπόλοιποι πολιτικοί αλλά και ο λαός παραπέμπουν στον χορό μιας αρχαίας τραγωδίας.

Μια ταινία που δεν προσποιείται ότι είναι αντικειμενική.

Και η δημόσια ελβετική τηλεόραση SRF αναφέρεται εκτενώς στην ταινία του Γαβρά για την ελληνική διάσωση. «Η στάση που κρατά ο Κώστας Γαβράς στους ‘Ενήλικες στο Δωμάτιο’ δεν επιδέχεται αμφιβολιών: Οι Έλληνες έγιναν τα θύματα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος». Με τον τρόπο ο σκηνοθέτης υιοθετεί τη θέση του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρει η SRF και παρατηρεί: «Η ταινία ‘Οι Ενήλικες στο δωμάτιο’ αφηγείται χωρίς προσποίηση αντικειμενικότητας τα γεγονότα της πιο δραματικής περιόδου για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Είναι μια ταινία που «θέλει να περάσει ως πολιτικό θρίλερ» σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «πρόκειται για μια υψηλή αξίωση για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα». Σύμφωνα με την ελβετική τηλεόραση η ταινία αυτή την οποία αποκαλεί «ελληνική τραγωδία σε ευρωπαϊκούς καιρούς» αναμένεται να «ενθουσιάσει» ειδικότερα το κοινό εκείνο που ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή πολιτική.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *