3. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Δρ. ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Δρ. ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Αξιότιμη Δρ. Άνγκελα Μέρκελ,

Επισυνάπτουμε μια έκκληση από Γερμανούς-Έλληνες (δηλαδή πολίτες που έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα) και Έλληνες-Γερμανούς (δηλαδή Φιλέλληνες) που έχει υπογραφεί από περισσότερα από 1.350 άτομα χωρίς κομματικούς προσανατολισμούς η τοποθετήσεις. Αυτή η έκκληση διαφέρει από άλλα παρόμοια κείμενα εξ αιτίας της έμφασης που δίνει στους ειδικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο μας χωρών (δεσμοί που έρχονται δεύτεροι σε σημασία μόλις μετά από αυτούς που ενώνουν τη Γαλλία με τη Γερμανία) καθώς και στις ειδικές ευθύνες που αυτοί συνεπάγονται για τη Γερμανία.

Η Έκκληση επίσης διακρίνεται για την ειλικρίνεια των επιχειρημάτων. Απευθύνεται  και στον κόσμο των ΜΜΕ και στους πολιτικούς. Και τα δέκα σημεία της Έκκλησης – που κυκλοφόρησε πριν από τις εκλογές της  25.1.2015 – απλώς επιβεβαιώθηκαν και ισχυροποιήθηκαν μετά τις εκλογές. Απευθυνόμαστε σε σας ως τελικός κριτής για την κατεύθυνση της πολιτικής στη χώρα μας. Τούτος ο επίλογος της Έκκλησης επικεντρώνει στα σημεία  8, 9 και 10: ελάφρυνση του χρέους και διαπραγμάτευση μεταξύ ίσων αντί με την παλιά ή μια καινούρια Τρόικα.

Αξιότιμη Δρ. Μέρκελ, είμαστε βέβαιοι ότι η μονόφθαλμη στάση ορισμένων Γερμανικών ΜΜΕ, είτε είναι των ελίτ ή των μαζών, δεν αποτελεί μοντέλο για εσάς. Αυτή η μονόφθαλμη αντιμετώπιση (Σημεία 2 και 3 της Έκκλησης)  θα μπορούσε να θρυμματίσει τον ευαίσθητο ιστό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Εξαρτάται από εσάς κατά πόσον θα προκληθεί μια μη ανατρέψιμη ζημιά σε αυτές τις σχέσεις.  Δράστε με πολιτικά κριτήρια και όχι με τεχνοκρατικά. Αναγνωρίστε ότι οι συμφωνίες με την Τρόϊκα αποτελούν μέρος μιας αποτυχημένης στρατηγικής, την οποία στην Έκκλησή μας την αποκαλούμε «πολιτική Brüning» ως υπενθύμιση της καταστροφικής ιστορικής εμπειρίας της Γερμανίας λόγω αυτής της  πολιτικής. Δράστε δημοκρατικά και έχετε υπόψη ότι στην Ελλάδα δεν κατά-ψηφίσθηκε μόνο μια κυβέρνηση αλλά και μια «πολιτική Brüning».  Διαρρήξτε με γενναιότητα το ταμπού που υπαγορεύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να «λάβει» (BILD) ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την προηγούμενη διότι αυτό θα σήμαινε  αποκήρυξη της προηγούμενης. Ανοίξτε και τα δυο μάτια- είμαστε σίγουροι ότι τότε κι εσείς θα δείτε την δυνατότητα μείωσης του χρέους αντί να επιβεβαιώνετε πάλι ότι «δεν το βλέπετε».

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένας δικός σας λόγος προς την κατεύθυνση της διάρρηξης των ταμπού θα γίνει ευρύτατα αποδεκτός στην Ευρώπη με μεγάλη ανακούφιση. Πείτε αυτόν τον  λόγο και επιτρέψτε τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους χωρίς τελεσίγραφα, με οποιεσδήποτε τεχνικές παραλλαγές και μεταβατικές χρονικές αναστολές απαιτούνται. Είμαστε σίγουροι ότι η νέα κυβέρνηση θα τα συμπληρώσει και θα τα εξασφαλίσει με μια τελικά αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς των ολιγαρχών (Σημείο 4 της έκκλησης μας).

Υπεύθυνος δημοσίευσης: Jürgen Link, ομώνυμος καθηγητής πανεπιστιμίου

Μάρτιος 2015
Υπεύθυνος δημοσίευσης: Jürgen Link,
ομώνυμος καθηγητής πανεπιστιμίου

Η ‘Ελληνική μετάφραση της ’Έκκλήσης βρίσκεται στη διεύθυνση http://appell-hellas.de/?page_id=81


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *