1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ JÜRGEN LINK

Δελτίο Τύπου (GR) – 2015-02-03

Η γερμανοελληνική έκκληση ενάντια στην μονοφθαλμία, για την απαλλαγή του χρέους και επίσημες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερες από 600 προσωπικότητες.

Περισσότεροι από 600 υπογράφοντες (ενδέχεται να αυξηθεί ) από την Ελληνογερμανική μετανάστευση, των γερμανών φιλελλήνων, από Έλληνες και Γερμανούς στην Ελλάδα και από Ευρωπαίους σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα, πολλοί από αυτούς γνωστές προσωπικότητες από τον ακαδημαικό και εκπαιδευτικό χώρο, της ελληνογερμανικής πολιτιστικής κοινότητας και των συνδικατικών οργανώσεων τώρα απευθύνουν την έκκληση τους επιλεκτικά ενάντια στην μονοφθαλμία των ΜΜΕ και απαιτούν διαπραγματεύσεις για την απαλλαγή του χρέους προς τις παραδειγματικές αρχές σαν τον ισχυρό Υπουργό Οικονομικών η ευθείως στα γερμανικά ΜΜΕ. Όλα τα δέκα στοιχεία της εκκλησής η οποία κυκλοφόρησε και πριν τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 ανέπτυξαν εκατόν τοις εκατόν την επικαιρότητά τους στις από τότε εξελίξεις.

  • Το ζήτημα της απαλλαγής του χρέους αποδεικνύεται ως ζήτημα κλειδί και ο υπουργός Σόιμπλε ως σημαντικότερος υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής. Η έκκληση στηρίζει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και ζητεί να σπάσει τολμηρά το τείχος των φράσεων του κλειδώματος όπως π.χ. «Δεν βλέπουμε το θέμα». Η έκκληση ονομάζει την τελείως αποτυχημένη πολιτική της τρόικας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα σαν «πολιτική του Μπρύνινγκ», για να επενθυμήσει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική στην Γερμανία και ήταν μία από τις αιτίες που έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία. 70 χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πολέμο δεν πρέπει να ξεχάσουμε την επικίνδυνη κατεύθυνση της πολιτικής του Μπρύνινγκ.
  • Η μονοφθαλμία στα περισσότερα γερμανικά κυρίαρχα μήντια, οπτικοακουστικά και στον τύπο, υπερβαίνει και μάλιστα τις ανησυχίες της έκκλησης: ανάμεσα σε μία νύχτα ανατράπηκαν οι δημοκρατικοί νικητές των εκλογών σε στερεότυπες εκθρικές εικόνες («εφιάλτης της ευρώπης», «Ευροφρίκη, «οδηγός φάντασμα σε λάθος λωρίδα», «Griechos Radikalos» («ελληνοεξτρεμιστές») με γραφή παρόμοια μέ την ελληνική και με πρωτότυπο την πράξη στο τρίτο Ράιχ που χρησιμοποιούσε εβράϊκα γράμματα σαν στερεότυπο).

Η έκκληση στοχεύει να ανοίξουν τα γερμανικά ΜΜΕ και το δεύτερο μάτι – ένα μάτι που θα δεί και την ελληνική πλευρά της υπόθεσης και συνεπώς το θέμα της απαλλαγής του χρέους. Και να αφοπλιστούν άμεσα οι στερεότυπες εχθρικές εικόνες. Ο γερμανικός στρατός κάποτε έκανε μία διαφήμηση με το σύνθημα: «Οι στερεότυπες εχθρικές εικόνες έιναι οι πατεράδες του πολέμου – γι‘αυτό δεν έχουμε καμία.» Τώρα να μετατραπεί και η κοιτίδα της δημοκρατίας σε στερεότυπη εχθρική εικόνα της Γερμανίας; Παρά να επαναλαμβάνονται ασταμάτητα και μονότονα: «Δεν βλέπουμε το θέμα της απαλλαγής του χρέους» θα έπρεπε πρωτού μιλήσουν να μετρήσουν τις ελληνικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται: προπαντώς από τις «δημογραφικές αλλαγές» εώς «δημοκρατία» και – «Ευρώπη».

Prof. Dr. Jürgen Link


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *