Αναβάθμιση της σημασίας της «26ης Ιανουαρίου»

Η 26η Ιανουαρίου καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 7 (ΠΔ 7.31/1/2012) από το 2012 σαν ημέρα δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για το δήμο Αίγινας.

Η ημέρα αυτή είναι η μέρα που μετά την απόφαση της Γ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, ορκίστηκε το 1828 στον Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας σαν πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Η απόφαση αυτή που βγήκε από τους αγωνιστές της επανάστασης παρά τις αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων έδωσε στον Καποδίστρια και την κυβέρνηση του την δυνατότητα να ξεκινήσει το τεράστιο έργο της οργάνωσης και της αναγέννησης της Ελλάδος από την Αίγινα.

Αρκετοί, Αιγινήτες και μη, (1, 2, 3) θεωρούν πως η ημέρα αυτή δεν πρέπει να εορτάζεται μόνο τοπικά αλλά θα πρέπει να καθιερωθεί σαν «εθνική επέτειος» αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση της Ελλάδος που δεν επεβλήθη από τις «ξένες δυνάμεις» αλλά ήταν αποτέλεσμα του 7ετούς απελευθερωτικού αγώνα και της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας του 1827.

Συμπτωματικά η 26η Ιανουαρίου τυγχάνει να είναι και εθνική γιορτή της Αυστραλίας. Η σημασία της γιορτής έχει μια αμφιλεγόμενη αιτιολογία αφού είναι η ημέρα που ξεκίνησε η «Ευρωπαϊκή αποίκηση» της Αυστραλίας η οποία εκλαμβάνεται από ορισμένους ιθαγενείς και υποστηρικτές τους, ως «ημέρα κατοχής». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο ακόλουθο σατιρικό βίντεο.

Η ίδια νεανική ομάδα έχει μια καυστική ματιά και για τις σύγχρονες εξελίξεις στην Ευρώπη:

Στο σατιρικό βίντεο για την εθνική γιορτή της Αυστραλίας συμπεριλαμβάνεται όμως και μια εποικοδομητική πρόταση [λεπτό 2.16]) δηλαδή να αναγνωριστεί ως εθνική γιορτή της Αυστραλίας η ημέρα του δημοψηφίσματος του 1967 (27 Μαϊου) που οδήγησε στην αναγνώριση των ηθαγενών πληθυσμών ως αυστραλών πολιτών.

Αυτή η αλλαγή θα έδινε τη δυνατότητα να μετονομαστεί και η εορτή της 26 Ιανουαρίου από «Australia Day» σε «Europe Day».

Το ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης θα ήταν ο πιο κατάλληλος να γίνει φορέας μιας τέτοιας ελληνικής πρότασης προς τους Αυστραλούς μπορεί να μοιάζει αυτονόητο. Μέχρι στιγμής όμως η ιδέα δεν φαίνεται να έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του.

Πηγή: Aegina Light 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *