Ο κ. Γεώργιος Τσατήρης, ο π. Εμμανουήλ Γιαννούλης και ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, για τον εορτασμό της άφιξης και ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ξεκινήσουν στην Αίγινα, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της άφιξης και της ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια. Το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε τον πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη, πρωτοπρεσβύτερο του μητροπολιτικού ναού της Αίγινας, τον κ. Γεώργιο Τσατήρη, δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας για το Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας και πρώην πρόεδρο του Δικτύου, καθώς και τον κύριο Γιάννη Ζορμπά, δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας.
Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο “Τιτίνα” θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας “Ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας”, διάρκεια περίπου δύο ωρών.
Μία παραγωγή του Συλλόγου “Ενωμένη Ρωμιοσύνη” σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη και αφήγηση του Κώστα Καστανά. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στις 18.30 το απόγευμα Ι.Ν. Μητροπόλεως Αίγινας θα δοθεί συναυλία με την υψίφωνο Μαρία Γουσέτη, Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Μία από τις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 19:15. Πρόκειται για την Γενική Συνέλευση του “Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας”, με την αποκλειστική συμμετοχή των κ.κ. Δημάρχων των Καποδιστριακών πόλεων Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου και Αίγινας. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο υπερώο, τον γυναικωνίτη του μητροπολιτικού ναού, ένα ιστορικό σημείο. Η συνέλευση θα εγείρει σημαντικές ιστορικές μνήμες, από τις πρώτες στιγμές της γέννησης του νέου Ελληνικού Κράτους. Η συνέλευση δεν είναι δημόσια.

Όπως είναι γνωστό στις 26 Ιανουαρίου, που έχει καθιερωθεί από το 2012 με Προεδρικό Διάταγμα, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, την Αίγινα θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος. Η υποδοχή του Προέδρου θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας στις 10 το πρωί. Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης διακρίνει την άφιξη, η οποία θα γίνει στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, από την επίσημη υποδοχή η οποία θα γίνει στη Μητρόπολη, ακριβώς όπως συνέβη με την άφιξη και την άφιξη και την υποδοχή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ‘Μεγάλη Εκκλησία”. Θα τελεστεί δοξολογία, μέσα σε κωδωνοκρουσίες, και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί το ιερό Ευαγγέλιο, που είχε χρησιμοποιηθεί για να ορκιστεί Κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η εκφώνηση της του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από τον καθηγητή Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Νικόλαο Καραπιδάκη. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στο κηπάριο, δίπλα στο ναό της Παναγίτσας. Στις 11:15 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί με του επισήμους στο κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την ανακήρυξη του ως επίτιμο δημότη της Αίγινας και η επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της Πόλεως. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του προέδρου.

Μία ώρα αργότερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Πρόκειται για μία προσωπική επιλογή του Προέδρου, που θέλησε η επίσκεψη του στην Αίγινα να περιλαμβάνει και αυτό το προσκύνημα. Εκεί θα τον υποδεχθεί η Ηγουμένη του Μοναστηριού και ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Μετά την ξενάγηση στην Ιερά Μονή, ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας θα παραθέσει γεύμα.

Η αναχώρηση του προέδρου θα γίνει με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας στις 15:05.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο από το Aegina Portal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *