Capodistrias as Diplomat: 1808-1818

Ο Καποδιστρίας ως Διπλομάτης. Παρουσίαση από τον Παναγιώτη Πασπαλιάρη στην Αίγινα // Presentation by Pangiotis Paspaliaris in Aegina.   … Continue reading

Ουκρανική συμμετοχή στο Συνεδριο Καποδίστριας-Σπινέλι- Ευρώπη

Αναδημοσίευση με πρωτότυπη ημερομηνία δημοσίευσης 17/7/2009 Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βαλεριι Τσύμπουχ πήρε μέρος στις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον Δήμο Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το Σάββατο 20/6/09 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Καποδιστριακού Κυβερνείου Αίγινας (Ιστορικό Αρχείο) η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου Πόλεων « Ι. Καποδίστριας» στην οποία συμμετέχουν οι Ελληνικές πόλεις Αίγινα , Κέρκυρα, Ναύπλιο, η Αμμόχωστος της Κύπρου και το Κόπερ – Καποδίστρια της Σλοβενίας. Η έναρξη της Γ. Συνέλευσης έγινε από το κουαρτέτο εγχόρδων ΑΝΙΜΑ Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων, θέματα που αφορούσαν την περαιτέρω πορεία του Δικτύου μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Αίγινα, θέματα οικονομικής υποστήριξης, ένταξη νέων μελών, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δράσεις όπως και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε μουσικά στην αίθουσα συνεδρίων του Ξεν. Δανάη με συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων ΑΝΙΜΑ και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αίγινας κ. Παναγιώτη Κουκούλη. Ακολούθησαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ομιλίες των κ.κ., Γεωργίου Τσατήρη. Προέδρου Δ.Σ. Αίγινας με θέμα : Το Δίκτυο Πόλεων « Ι. Καποδίστριας» , του κ. Ανδρέα Κούκου, Ιστορικού ερευνητή –Συγγραφέα με θέμα : Συνέδριο στο Άαχεν (1818) – Το Ευρωπαϊκό όραμα του Καποδίστρια, του κ. Νικόλαου … Continue reading

Αποκαλυπτήρια προτομής του Ι. Καποδίστρια στη Λωζάννη

Αναδημοσίευση με ημερομηνία πρωτότυπης δημοσίευσης 25/9/2009


Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια θα πραγματοποιηθούν στη Λωζάννη, σήμερα, ημέρα έναρξης της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Ελβετία, παρουσία της Ελβετίδας υπουργού Εξωτερικών, Μισελίν Καλμί-Ρέι και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ. Παρών ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο Ρώσος Υπ.Εξωτερικών!

Η προτομή, που φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Βλαντιμίρ Σουρόφτσεφ και αποτελεί προϊόν ρωσο-ελληνο-λωζαννικής πρωτοβουλίας, θα επαναφέρει στο φως τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Καποδίστριας στην Ελβετία, γράφει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα “24heures”. Πρωταγωνιστής της διατήρησης της συνοχής της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται επίσης προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄. Ο Καποδίστριας, στο Συνέδριο της Βιέννης, ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, εξασφάλισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελβετίας και της ουδετερότητάς της. Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στον αγώνα του Καποδίστρια για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας επεδίωξε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, βασισμένη στις ιδέες του Ρουσσώ, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και απώθησε τον τουρκικό κίνδυνο, επενδύοντας σε αυτόν όλη του την περιουσία. Ωστόσο, η δράση του τού στοίχισε το μίσος πολλών αρχηγών τοπικών φατριών, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει το χρονικό της δολοφονίας του, “μιας μαύρης σελίδας στην ελληνική ιστορία”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου “Εστία” της Λωζάννης, Δημήτρη Κυρίτση. Στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας αποτελεί μία από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τη χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα. Το πρόσωπό του κοσμεί το νόμισμα των 20 λεπτών του ευρώ, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας φέρουν το όνομά του.

SOURCE: GREECE-SALONIKA.blogspot


Η αντιμετώπιση του Ι. Καποδίστρια από το σύγχρονο ελληνικό κράτος

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκαν στη Λωζάννη της Ελβετίας, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Micheline Calmy-Rey και της Ρωσσικής Ομοσπονδίας Sergej Lavrov, του Δημάρχου της Λωζάννης και του ελληνικής καταγωγήςΠροέδρου της τοπικής βουλής του καντονίου Vaud, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λωζάννη, Pascal Broulis. Η ορειχάλκινη προτομή, που είναι έργο του Ρώσου γλύπτη Vladimir Surovtsev, τοποθετήθηκε στη Λωζάννη «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης». Επρόκειτο για μια πράξη που έγινε από κοινού από τη Ρωσία και την πόλη της Λωζάννης, τα δε αποκαλυπτήρια συνέπεσαν με την επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία του Ρώσου Προέδρου Dmitri Medvedev. Κατά την τελετή έγιναν αναφορές στη ελληνική καταγωγή του Καποδίστρια, το έργο και την προσφορά του στην Ελβετία και την μετέπειτα θητεία του ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Micheline Calmy-Rey και Sergej Lavrov

Micheline Calmy-Rey και Sergej Lavrov

Γιατί τιμούν οι Ελβετοί τον Καποδίστρια;

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι, στον Καποδίστρια οφείλεται η συγκρότηση και οργάνωση του σύγχρονου κράτους της Ελβετίας. Συγκεκριμένως, το 1813, υπηρετώντας ως διπλωμάτης στη Μόσχα, διορίστηκε από τον Τσάρο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, με σκοπό να συνεισφέρει στην απαλλαγή της από την επιρροή του Ναπολέοντα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Ελβετίας και συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) ως μέλη της ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια. Συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας και αργότερα εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1815, όπου πέτυχε την εξουδετέρωση της αυστριακής επιρροής, την ακεραιότητα της Γαλλίας υπό Βουρβώνο μονάρχη καθώς και την διεθνή ουδετερότητα της Ελβετίας.

Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του το 1822 για να εγκατασταθεί στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου έχαιρε υπόληψης για την προσφορά του. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1828 που ανέλαβε Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Αξίζει να σημειώσουμε επιγραμματικά, ότι ο Καποδίστριας ανέπτυξε αξιόλογη ευρωπαϊκή πολιτική η οποία συνίσταται: στην ύφεση και τον σταδιακό αφοπλισμό, την κατάργηση του δουλεμπορίου, την εξάλειψη της πειρατείας, την εδραίωση στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα ουδέτερων πολιτειακών ομοσπονδιών, την κατάλυση των κλειστών ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, τη δημόσια καταδίκη της αρχής των επεμβάσεων σε ξένες πολιτικές υποθέσεις, την καθιέρωση ενός υπερεθνικού οργανισμού με τη συμμετοχή όλων των κρατών χωρίς διακρίσεις, την υιοθέτηση του θεσμού της διαιτησίας ως μέσου επίλυσης των διεθνών διαφορών, την θέσπιση των συνταγματικών θεσμών και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την βαθμιαία ανεξαρτητοποίηση των αποικιών. Καταλαβαίνει κανείς πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του και γιατί οι μεγάλοι της Ευρώπης φρόντισαν ώστε ο Τσάρος να τον απομακρύνει από θέση που κατείχε. Αλλά επίσης και τι έχασε η Ελλάδα δολοφονώντας τον.

Τι συνέβη στην Λωζάνη

Το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου, στην Λωζάνη της Ελβετίας, οι συγκεντρωμένοι επίσημοι έδιναν κοινό “παρών” για τον ίδιο σκοπό: Την αποκάλυψη του ανδριάντα του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Η τελετή πρόκειται να αρχίσει σε λίγη ώρα και οι προσκεκλημένοι καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Όλοι, πλην των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί μεταξύ τους μέσω e-mail! Καμία επίσημη ενημέρωση. Στο κέντρο της αίθουσας οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν: Η σημαία της Ρωσίας, της Ελβετίας, όσο και του Καντονίου. Η “γαλανόλευκη” λάμπει δια της απουσίας της! Η τελετή αρχίζει και οι επίσημοι μιλούν για τον μεγάλο τιμώμενο: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κ. Λαβρώφ, από την Ελβετική Ομοσπονδία η κ. Micheline Calmy-Rey, υπεύθυνη των Εξωτερικών, καθώς και αξιωματούχοι του Καντονίου του Vaud και της πόλης της Λωζάνης. Ανάμεσα στους απλούς παριστάμενους – θεατές η Ελληνίδα Πρόξενος παρακολουθεί αμήχανη. Οι ξένοι επίσημοι μίλησαν για την σημασία της προσωπικότητας του Ι. Καποδίστρια. Έλληνες παριστάμενοι πλησίασαν ένα ντόπιο πολιτικό πρόσωπο του Καντονίου και τον ρώτησαν πώς σχολιάζει την απόλυτη απουσία της Ελληνικής Πολιτείας. Ο ξένος επίσημος μετέφερε τη λύπη του στους παρόντες Έλληνες για την απουσία της επίσημης ελληνικής Πολιτείας.

Στη βάση του ανδριάντα (δεξιά) αναγράφονται οι ιδιότητες  του μεγάλου πολιτικού  και διπλωμάτη: Ρώσος πολιτικός, πολίτης επί τιμή της Vaud, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Πάλι καλά που μας θυμήθηκαν οι ξένοι.

Στη βάση του ανδριάντα (δεξιά) αναγράφονται οι ιδιότητες του μεγάλου πολιτικού και διπλωμάτη:
Ρώσος πολιτικός, πολίτης επί τιμή της Vaud, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Πάλι καλά που μας θυμήθηκαν οι ξένοι.

Οι Έλληνες κάτοικοι της Λωζάνης που βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια πληροφορήθηκαν πως το ελληνικό κράτος ήταν ενήμερο εδώ και 18 μήνες, οι αρμόδιες όμως υπηρεσίες αδιαφόρησαν. Ο λόγος; Για να μην συμμετάσχουν στα… έξοδα, που άγγιζαν -στην χειρότερη περίπτωση- το “αστρονομικό” ποσό των 50 χιλιάδων ελβετικών φράγκων, δηλ. 30.000 Ευρώ περίπου!

Αυτοί είναι οι σημερινοί Έλληνες πολιτικοί και το κράτος-οπερέττα που φτιάχτηκε μετά την δολοφονία του Εθνικού Κυβερνήτη…

Για το θλιβερό αυτό γεγονός υπήρξε ένα κείμενο-καταπέλτης από τον γνωστό δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, που διαβάσαμε, κλείνοντας την παρέμβασή μας. Το κείμενο έχει ως εξής:

Θέλω να αλλάξω χώρα. Κάτι συμβαίνει κάθε μέρα και βγαίνω από τα ρούχα μου. Όχι εγώ, όλοι. Όλοι όσοι πιστεύουν σε όσα ιερά και όσια μας απέμειναν. Δεν μπορώ να βυθίζομαι καθημερινά στην ανυπαρξία κάθε μορφής ιστορικής και πολιτιστικής ανηθικότητας από την μεριά των ανθρώπων που έχουν αναλάβει την χώρα να την πάνε στο μέλλον. Βαθειά «παρτάκηδες», ανίκανοι να αντιληφθούν την εθνική ανυπαρξία τους, αν αυτή η ύπαρξη τους η εθνική, δεν συνδέεται με το μικροατομικό τους όνειρο. Ποιος ο λόγος κ. Μπακογιάννη δεν υπήρξε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λωζάνη το Σεπτέμβριο που μας πέρασε; Γιατί να γυρίσει η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση την πλάτη της σε αυτή την ύψιστη τιμή για την χώρα και στο πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια που αποτελεί την αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας; Είχατε προεκλογική περιοδεία κυρία Μπακογιάννη, αυτή είναι η αλήθεια, έπρεπε να βγείτε πρώτη στην Α΄ Αθήνας, να περάσετε με 1500 ψήφους τον κ. Αβραμόπουλο αντίπαλό σας για την αρχηγία του κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος που γυρίσατε την πλάτη στην Ελβετική κυβέρνηση, στον Ρώσο υπουργό εξωτερικών. Η πολιτική σας επιβίωση και ανάδειξη σε δελφίνο, πρώτης γραμμής. Ας πετύχω εγώ τον πολιτικό μου στόχο και ας πάει από εκεί που ήρθε η Ελλάδα, η τιμή της, το παρελθόν της. Αυτά σκέφτηκε η κυρία Μπακογιάννη ως υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων που ντρόπιασε την χώρα απουσιάζοντας από την συνεδρίαση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, και από την Λωζάνη…

Ούτε δραχμή κ. Μπακογιάννη για τον Ιωάννη Καποδίστρια… «γιατί ποιος είναι ο Καποδίστριας ρε, που του κάνουν οι Ελβετοί αδριάντα;»…

* Ευχαριστούμε τον κ. Δ.Π. για το γράμμα που μας έστειλε και δημοσιεύουμε. Μέσω αυτού του γράμματος καταλάβαμε για άλλη μια φορά ποιοι είναι οι άνθρωποι της εξουσίας στην Ελλάδα.

Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω

Η συνεισφορά της Μαρίας Ευθυμίου: «Δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί μια κοινωνία αν δεν ψάξει πρώτα τον εαυτό της. Ο καθένας ξεχωριστά…και όλοι μαζί» … Continue reading